24 september 2020

Hier worden journalisten blij van

Ongeveer elke 2 jaar laat PR-Dashboard een onderzoek houden over de communicatie tussen pers en PR. De afdeling communicatiewetenschappen van de Universiteit van Amsterdam begon eind 2017 met het meest recente onderzoek.
Zo’n 200 journalisten en evenveel PR-professionals deden mee.

De pers luistert liever naar Smooth Jazz FM dan Sky Radio
Stel je houdt van jazz en zoekt een radiostation. Luister je dan naar Sky Radio, waar ze van alles en nog wat draaien en soms ook jazz, of kies je voor Smooth Jazz FM waar ze alleen maar jazz spelen?

Zo werkt het ook met persberichten. Wanneer jouw event, product of dienst voor wel vier doelgroepen interessant is, maak dan niet één uitgebreid en veelomvattend verhaal. Schrijf vier aparte persberichten met een duidelijke kop en intro en mail die naar de vier verschillende groepen journalisten.

Typ je duimen niet blauw op social media
Ondanks de populariteit van social media en influencers bij het publiek, is de journalistiek erg traditioneel bij het zoeken van bronnen en informatie.

Slechts 20% van de pers geeft aan uit eigen beweging newsrooms van bedrijven te bezoeken. Een magere 10% zoekt in 2017 nieuws op Twitter, dat was in 2011 nog 37% en op het hoogtepunt van Twitter in 2015 zelfs 40%.
Facebook kende zijn hoogtepunt als betrouwbare bron voor de pers in 2012; 16% van de journalisten keek hier nog wel eens voor informatie. Dat is in de tijd van fake news niet meer het geval. Minder dan 10% bezoekt Facebook als informatieve bron.

Ook LinkedIn wordt door vrijwel niemand van het journaille gebruikt als serieuze bron.

Stuur een e-mail, daar geeft 85% de voorkeur aan. Plaats je persbericht direct in het tekstgedeelte, ruim 60% wil dat. Een bijna gelijk percentage geeft de voorkeur aan zwarte tekst op een witte achtergrond in plaats van een ingewikkelde huisstijl. Tekstbijlagen graag in Word, plaatjes als jpeg.

 Steeds minder journalisten zeggen dat verzending naar de redactie waar hij/zij werkt volstaat (bijvoorbeeld telesport@telegraaf.nl). In 2011 was dat nog 38%. Dat is inmiddels gedaald naar 30%. Het overgrote deel van de pers ontvangt berichten graag op zijn eigen e-mailadres.

Hier worden journalisten blij van:

  1. PR-mensen die betrouwbaar zijn. (Staat sinds 2011 op de eerste plaats).
  2. PR-mensen die goed bereikbaar zijn. (Staat sinds 2011 op een tweede plaats).
  3. PR-mensen die op de hoogte zijn van het interessegebied van een journalist.


Hoe hebben journalisten contact met PR-professionals?

  1. Persberichten: 90%.
  2. Persoonlijk contact: 45%.
  3. Redactiebezoek: 25%. In 2015 was dit nog 52%.