24 september 2020

In 5 stappen naar een goede influencer strategie

Influencer marketing is hot en niet meer weg te denken uit jouw PR-strategie. Daarbij is het belangrijk om een goed uitgedacht plan te hebben om influencers in te schakelen. Er op een willekeurige maandagochtend ‘even mee beginnen’ is niet verstandig. Je wilt tenslotte wel dat influencer marketing ook echt iets oplevert. In dit blog helpen we je om in vijf stappen tot een goede influencer strategie te komen die daadwerkelijk tot PR-succes leidt.


1.   Bepaal je strategie voor influencer marketing

Om de juiste keuzes te maken, is het van belang om van tevoren het een en ander helder te krijgen:
– Welke plek nemen influencers in binnen je brede PR en marketing strategie?
– Past influencer marketing überhaupt bij jouw bedrijf of merk?
– Welke kanalen kun je dan het beste inzetten en welke doelgroepen kun je daarmee bereiken? Welk budget wil je hiervoor reserveren?
– Wat voor soort samenwerking wil je aangaan. Je kunt ervoor kiezen om één enkele campagne te doen met een bepaalde influencer, maar wellicht is het lucratiever om een langetermijnsamenwerking op te starten.


2.   Breng het landschap van influencers in kaart

Nadat je hebt besloten om een influencer (of een combinatie van enkele influencers) in te zetten, ga je op zoek naar een goede match.

Waar het vooral om gaat, is of het past bij jouw merk. Wie is thought leader in een bepaald onderwerp en vallen de volgers van deze influencer binnen jouw doelgroep?
Soms is een micro influencer met minder volgers qua aantal, maar meer relevante volgers een betere match dan een marco influencer met tienduizenden volgers.

Start je zoektocht in een goede database, dat bespaart je veel tijd. Een database geeft je een overzicht van het landschap van influencers en zo krijg je een idee van hun interessegebied, content, betrokkenheid, stijl en bereik. Met de juiste filters en zoekopdrachten kom je snel uit bij de influencers die iets voor jouw bedrijf kunnen betekenen.


3.   Leg contact met de juiste influencer(s)

Heb je de juiste influencer gevonden? Dan is het tijd om diegene te benaderen voor een samenwerking. In een goede, actuele database vind je de gegevens die je nodig hebt om direct contact op te nemen. Bij topinfluencers met veel volgers kun je er vaak toch niet omheen dat het contact via een tussenpersoon van een agency loopt.

Eenmaal in contact met de influencer kun je gaan werken aan jullie onderlinge relatie. Voor je daadwerkelijk zaken gaat doen is het slim om de influencer een tijdje te volgen. Investeer tijd en aandacht in hem of haar, ook offline.

Zijn jullie beide enthousiast over een samenwerking? Start dan met het maken van goede afspraken. Wat verwacht je van elkaar? Wanneer is de samenwerking een succes? In hoeverre kun je als bedrijf meedenken en -beslissen over de content van de influencer? En natuurlijk, wat voor vergoeding staat daartegenover? Door hier van tevoren duidelijke afspraken over te maken zorg je ervoor dat de samenwerking voor beide partijen prettig verloopt.


4.   Stel specifieke en meetbare doelen op

Om het succes van influencer marketing te meten, moet je eerst weten wat precies je doelen zijn. Veel bedrijven kijken alleen naar likes of de groei in het aantal volgers. Belangrijke cijfers, maar ze geven geen compleet beeld van het succes van je influencer marketing strategie. Het gaat tenslotte niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Bereik is leuk, maar wat echt telt is betrokkenheid. Kijk bijvoorbeeld eens hoe de gesponsorde content presteert ten opzichte van andere content van de influencer. Of hoe de reacties op een post of blog zijn.

Wil je weten wat de ROI van jouw influencer marketing inzet is, dan is het bovendien belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken. Kijk naar social media statistieken, maar ook naar het effect op websiteprestaties. Is er bijvoorbeeld meer traffic naar je website vanaf een bepaald socialmediakanaal? En heeft de samenwerking je uiteindelijk ook leads en/of klanten opgeleverd? Door vooraf specifieke en meetbare doelen op te stellen heb je achteraf beter inzicht in het succes van influencer marketing.


5.   Werk samen de content uit

Je hebt de juiste influencer gevonden, afspraken gemaakt en doelen opgesteld. Nu kun je aan de slag met het leukste gedeelte: het uitwerken van de content. Geef de influencer de ruimte om creatieve content te ontwikkelen, maar houd wel in de gaten of die content past bij wat jouw bedrijf wil uitstralen. Met een goede match tussen influencer en bedrijf zorg je ervoor dat de influencer dichtbij zichzelf kan blijven en zo jouw boodschap op een geloofwaardige manier overbrengt.


Aan de slag met een moderne PR-strategie

Influencer marketing is voor veel professionals een vaste waarde aan het worden binnen hun PR-strategie. Een moderne PR-strategie die optimaal gebruikt maakt van de digitale mogelijkheden van nu. Ben je benieuwd hoe je PR tot een succes maakt in het digitale tijdperk? Download dan ons e-book vol praktische tips en tools.