24 september 2020

3 tips voor het vullen en onderhouden van je perslijst

Het medialandschap waar je als PR-professional dagelijks mee te maken hebt, verandert snel. Journalisten wisselen van medium, nieuwe interessegebieden ontpoppen zich en online media komen en gaan. Er ontstaan dagelijks nieuwe influencers en sommige influencers kun je vanwege hun reputatie juist beter mijden. Hoe houd je jouw perslijst dan gevuld en up-to-date? Hoe weet je altijd wie je voor welk onderwerp kunt benaderen? Ik geef je drie handige tips.


Tip 1. Blijf netwerken

Netwerken is een van de belangrijkste taken van een PR-professional. Niet alleen om relaties met journalisten, influencers en bloggers te onderhouden, maar ook om nieuwe connecties op te doen. Ik geef toe: niet iedereen is van nature een goede netwerker. Maar het is wel dé manier om je perslijst uit te breiden met de juiste contacten.

Het is slim om van tevoren al wat research te doen naar de mensen met wie je in contact wilt komen. Waar hebben ze in het verleden gewerkt en waar werken ze nu? Wat is hun interessegebied of waar schrijven ze veel over? In een goed onderhouden persdatabase kun je deze informatie ook vinden. Nu hoef je alleen nog het contact te leggen.

Ben je onzeker over je netwerkkwaliteiten? Dan geef ik je alvast een tip: wees niet bang en heb geduld. Mogelijk vinden je collega-netwerkers het net zo spannend als jij. Zorg dat je weet wat je wilt vertellen en bereid je voor op mogelijke vragen.

Heb daarnaast ook geduld. Het geeft niet als het netwerken niet direct na één keer effect heeft. Zorg dat je regelmatig aanwezig bent op netwerkevents. Zo wen je zelf aan het netwerken en word je tegelijkertijd een bekend gezicht voor journalisten. Onthoud ook dat een persoonlijke kennismaking met een nieuwe connectie vele malen meer indruk maakt dan een telefoontje of mailtje. De kans dat je nieuwe contact zich jou herinnert wordt zo een stuk groter.


Tip 2. Zo blijft je perslijst up-to date

Als PR-professional heb je een database vol contactgegevens en informatie over de media en de journalisten die er werken. Van oplages tot thema’s en van mobiel nummer tot persoonlijk interessegebied. Deze perslijst onderhouden is een aardige klus, want je hebt met veel van de media op je lijst niet heel regelmatig contact. Zeker met de komst van de AVG privacy wetgeving dit jaar is het bijhouden en vragen om toestemming die gegevens te mogen bewaren en gebruiken een extra dagtaak geworden.
Voor het goed bijhouden van 1.000 contactpersonen ben je tegenwoordig 2 maanden per jaar bezig!

Door de huidige ontwikkelingen in de media wisselen journalisten nog vaker van werkgever en/of interessegebied. Bel daarom regelmatig met je belangrijkste contacten. Je kunt in één kort gesprek snel een contactkaartje doornemen en je kunt meteen een idee pitchen.

Toch is het soms efficiënter om het bijhouden van de contactgegevens uit te besteden. Je bent dan meteen beschermt tegen de AVG regelgeving, omdat jij niets meer zelf bewaart of op je computer opslaat. Bedrijven die dit goed doen zorgen ook dat ze nieuwe journalisten voor je vinden en suggesties doen.
Jij kunt je tijd dan besteden aan je klant en die uren kun je in rekening brengen.


Tip 3. Blijf in contact met journalisten

Naast het bijwerken van contactgegevens van voor jou belangrijke mensen en media, doe je er ook goed aan om af en toe daadwerkelijk contact met hen op te nemen. Vraag naar hun interesses en specialisaties. Is daar iets in veranderd? Wat vonden ze van de laatste publicaties die je stuurde? Pasten deze in hun straatje? Noteer hun antwoorden direct in je overzicht.

Zorg dat je van tevoren uitzoekt of de journalist jouw laatste mails geopend heeft en de persberichten heeft geplaatst. Houd dit bij in een overzicht en plaats daarbij per journalist of medium een status update. Zolang jij de relatie probeert te onderhouden en versterken, heb je later meer kans dat de journalist bereid is je berichten te plaatsen of je door te verwijzen naar andere redacties. Stel het bijhouden van je contacten met journalisten dus niet uit.


Hoe vul en onderhoud jij je perslijst? 

Je perslijst up-to-date houden kost veel tijd maar zal op den duur zijn vruchten afwerpen. Door de juiste mensen te benaderen met een op hun interessegebied afgestemde boodschap, bereik je uiteindelijk jouw doel: je bericht gepubliceerd krijgen. Weten wat je in dit digitale tijdperk nog meer kunt doen om een succes te maken van jouw PR-strategie? Lees dan ons e-book.