24 september 2020

De PR activiteiten van de toekomst: de invloed van AI

Artificial intelligence (AI) is overal. Je komt het waarschijnlijk dagelijks tegen, vaak zelfs zonder dat je het merkt. Doordat talloze mensen gebruik maken van slimme toepassingen en websites, worden datasets steeds groter en systemen steeds slimmer. Wat gaan we hier in de praktijk van merken als PR-professionals? Welke taken nemen robots in de toekomst over? Logische vragen die we in dit blog graag voor je beantwoorden.


Wat is artificial intelligence?

Binnen AI kunnen we twee varianten onderscheiden: general AI en applied AI. De eerste variant sluit aan op het beeld dat veel mensen bij kunstmatige intelligentie hebben: een robot die als een echt mens in de maatschappij functioneert. Maar wanneer we het vandaag de dag over kunstmatige intelligentie hebben, wordt daar meestal applied AI mee bedoeld: de toepassing van AI voor het automatiseren van (bedrijfs)processen. Ook in de PR-wereld gaat AI een steeds grotere rol spelen.


AI denkt met je mee

Door het analyseren van grote hoeveelheden data weten bepaalde systemen beter dan wie dan ook wat jij of de klant wil. Deze vraag speelt ook in de PR-wereld. Want hoe weet je hoe je persbericht ontvangen wordt en naar welke journalisten je jouw berichten het beste kunt versturen? Voorheen was het vinden van een antwoord op deze vragen een tijdrovende klus, maar door kunstmatige intelligentie en de juiste software kun je dat tegenwoordig met één druk op de knop zien. Slimme systemen verzamelen voldoende data waardoor zij deze vragen kunnen beantwoorden. Maak het jezelf makkelijk door gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Het scheelt niet alleen tijd en geld, maar het maakt je werk ook leuker. Je wil tenslotte het liefst dat je berichten met succes geplaatst worden.


AI als persoonlijke assistent

Het opstellen van social mediakalenders, het bijhouden van evenementen en het beantwoorden van vragen. Allemaal taken waarbij je wel wat extra handjes kunt gebruiken. Maar gelukkig kunnen ook steeds meer slimme AI systemen deze klussen van je overnemen. Je hoeft niet meer meerdere keren per dag een bericht uit te sturen, je plant het eenvoudigweg allemaal van tevoren in of je laat een tool zelf beslissen wat het beste moment is om je bericht te versturen. Dit levert jou uiteindelijk meer flexibiliteit op. Hoewel artificial intelligence steeds meer taken overneemt hoef je niet bang te zijn dat je baan hierdoor op de tocht komt te staan. Voor het creatieve werk blijft een menselijke touch (voorlopig) cruciaal!


Op maat gemaakt nieuws door AI

Het is je vast al opgevallen dat er online vaak advertenties verschijnen voor producten waar je toevallig net op het internet naar had gezocht. De één vindt het schending van privacy, de ander vindt het ideaal. De berichten en advertenties die je te zien krijgt zijn allemaal het werk van AI. En dat is ook wat je als PR-professional wilt bereiken. Als je met een geoptimaliseerd verzendsysteem werkt, weet je op den duur precies naar welke journalisten jij je berichten het beste kunt versturen en wanneer. Een slim systeem kan bijvoorbeeld voorspellen voor welke journalisten je bericht interessant is en het beste verzendmoment bepalen. Dit maakt de kans uiteindelijk zo groot mogelijk dat je berichten met succes geplaatst worden. Wil je hier vóór het versturen van je berichten al zeker van zijn? Monitor de berichten dan zodat je weet wat berichten opleveren in termen van media aandacht of aantal clicks.


Talk about it

AI is een technologie waardoor taken uiteindelijk eenvoudiger worden en je manier van werken effectiever. Een voorbeeld hiervan zijn chatbots. Ze kunnen je niet zijn ontgaan en je hebt misschien zelf al eens met ze gesproken. Deze op data gebaseerde en geautomatiseerde gesprekspartners ‘ploppen’ steeds vaker op wanneer je een webpagina opent. Voor veel gestelde vragen biedt de chatbot zeker uitkomst! En praat je niet mét chatbots, praat er dan in ieder geval óver. Deel kennis met vakgenoten over nieuwe technologische ontwikkelingen waarmee jullie te maken krijgen en ga samen na hoe het vak van PR-professional er in de toekomst uit moet zien.

Kunstmatige intelligentie kan veel voordeel bieden wanneer je als PR-professional effectief te werk wilt gaan. Daarnaast kun je met het oog op de huidige ontwikkelingen simpelweg niet meer achterblijven met het gebruik van kunstmatige intelligentie. De eerste stap? Haal een slim verzendsysteem in huis voor je persberichten. Wil je meer lezen over PR in het digitale tijdperk? Download dan ons e-book vol praktische tips en tools.