17 april 2025

Verslag van de PR-Bootcamp "Beginnen met PR"

Junioren, stagiaires en marketeers: in een ochtend op de hoogte van de basis van het vak

PR-Bootcamp begint inmiddels een begrip te worden onder PR-medewerkers. Waar normaal gesproken ervaren vakgenoten deelnemen aan de sessies, was deze editie speciaal bedoeld voor stagiairs en junioren. Ook marketingprofessionals waren welkom, omdat zij doorgaans wat verder van deze specifieke tak van sport afstaan en hun kennis op deze manier konden verrijken.

De circa twintig aanwezigen hadden uiteenlopende achtergronden. Er waren stagiairs van PR-bureaus, junior communicatiemedewerkers en zelfs een enkele medior en senior PR-professional.

Niels Paauw van PR-bureau Pow Comms had de nobele taak om als ervaren PR-professional zijn kennis over te dragen. Dat deed hij met verve. Hij benadrukte dat het juist zijn verantwoordelijkheid is om zijn ervaring te delen met de nieuwe generatie.

Aan de hand van concrete PR-cases uit zijn eigen portfolio nam Niels de deelnemers mee in zijn wereld. Met veel klanten in de duurzame voedingsindustrie kwam al snel Tony's Chocolonely ter sprake, een relatie van Pow Comms. Waar vroeger drie soorten chocolade in het schap lagen, is dat inmiddels wel anders. Het uitgebreide en constant wisselende assortiment biedt volop PR-mogelijkheden. Een bijzondere smaak, met een opvallende naam en in een unieke verpakking, doet het goed in bladen als Delicious of LINDA.

Niels hamerde erop: bied journalisten altijd maatwerk en stuur je persberichten nooit naar honderden journalisten zonder je af te vragen of het bericht bij hen past.

Zelf koos hij bewust voor de foodsector, omdat hij het leuk vindt, maar ook omdat specialisatie helpt om je doelgroep, in dit geval journalisten en hun lezers, écht te begrijpen.

Aan de jonge deelnemers gaf hij drie praktische adviezen voor goede relaties met de pers:

  • Ontzorg journalisten, kom met een sterke invalshoek, goed beeldmateriaal en aanvullende achtergrondinformatie

  • Val ze niet lastig, bellen is uit den boze, tenzij je echt denkt dat je iets onmisbaars te melden hebt. E-mail en messagingdiensten zijn favoriete communicatiemiddelen

  • Ken je journalist, lees wat ze schrijven, hoe ze publiceren en welk type beeld ze gebruiken. Sluit daar op aan, in tekst en beeld

Wat is PR?
Uiteraard kwam ook de klassieke vraag voorbij, wat is PR? Niels gebruikte drie presidenten als voorbeeld, Obama, Biden en Trump, en richtte zich op de beeldvorming over deze mensen. De zaal bleef stil, maar Niels vatte het kernachtig samen: “Het is wat je doet, wat je zegt en wat anderen over je zeggen.” Er werd veelvuldig gesproken over third party endorsement: de onafhankelijke, deskundige derde partij die iets positiefs zegt over jou, je product of bedrijf.

Tot slot haalde hij nog Johannes van Dam aan, de legendarische restaurantrecensent van het Parool. Kreeg je als horecagelegenheid een 9 van hem, dan kon je als restauranteigenaar je vakantie wel vergeten, in de positieve zin. De kracht van media, gevangen in een cijfer.

Je bent geen platte verkoper, betrokkenheid brengt je heel ver
Niels sloot af met een pleidooi voor betrokkenheid: “Johannes van Dam leefde eten, het was zijn passie, en die wilde hij delen. Zo hebben journalisten ook een missie en doel. En als PR-professional moet je dan geen platte verkoper zijn, maar een slimme informatiebron. Je kunt niet zomaar iets over de muur gooien in de hoop dat iemand het oppikt.”

Dit is de tijd om je netwerk op te bouwen!
Natuurlijk werd er weer afgesloten met een mooie lunch en hadden de deelnemers de tijd om elkaar te leren kennen en hun netwerk te vergroten. Want zoals Niels zei: "Misschien heb je elkaar ooit nodig, dit is de tijd om je netwerk op te bouwen!"