24 september 2020

Er is nu Tinder voor persberichten

Ongeveer elke 2 jaar laat PR-Dashboard een onderzoek houden over de communicatie tussen pers en PR. De afdeling communicatiewetenschappen van de Universiteit van Amsterdam begon eind 2017 met het meest recente onderzoek.
Zo’n 200 journalisten en evenveel PR-professionals deden mee.
 

De tsunami van persberichten en de “Bel mij niet”-oproep van de pers
1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei en 3 ei is een paasei. Bij persberichten gaat dat ook vaak zo.
Journalisten vertellen dat zij in 90% van de gevallen na het eerste persbericht nog een herhaling krijgen en vaak ook nog een telefoontje “of het persbericht is aangekomen en er extra informatie nodig is?”

Sommige redacties, zoals die van NU.nl en ANP, maar ook populaire bloggers krijgen soms 200 tot 300 persberichten per dag binnen. Tot en met 2015 lag het maximum aantal persberichten op de helft daarvan.

Herhaling als gevolg van ongeduld, is vooral de oorzaak van die explosie aan ontvangen persberichten.

Dit jaar lieten wij voor het eerst een vrij veld voor opmerkingen na de vraag “Wat moet een PR-man/vrouw doen na het verzenden van een persbericht. Het was een veld vol emoties, krachttermen, hoofdletters en uitroeptekens.

NIETS!

“Koffiedrinken en wachten tot IK bel.”

“Van die TELEFOON AFBLIJVEN!!”

Dit zijn een aantal van de gematigde reacties die wij binnen kregen.

Breed uitsturen geeft vooral veel negatieve reacties
Hoewel 70% van de PR-professionals zegt het interessegebied van journalisten goed bij te houden, klaagt bijna 80% van de journalisten dat zij vaak berichten krijgt die totaal niet bij het interessegebied passen. En dit percentage loopt door de jaren heen langzaam op.

De oorzaak is vooral het populaire “breed uitsturen” van een persbericht.

“Soms krijgen 3 of meer mensen op onze redactie hetzelfde persbericht van hetzelfde bedrijf, wat een luiheid van de afzender. Die gaat dus meteen de vuilnisbak in” aldus een journalist bij een grote landelijke krant.

De journalistiek reageert op dit brede uitsturen door binnenkomende persberichten te beoordelen met de snelheid waarmee twintigers Tinder-profielen beoordelen.
Sinds 2011 geeft meer dan 90% van de journalisten aan dat het onderwerp van de e-mail en de eerste alinea de belangrijkste criteria zijn bij de beoordeling.
Wat er vooral is veranderd, is de snelheid waarmee een persbericht wordt beoordeeld omdat de vuilnisbak maak 1 klik verwijderd is.

De speciale Tinder voor persberichten app
Het journalisten vakblad Villamedia heeft sinds dit jaar ook een Tinder app voor persberichten ontwikkeld. Hierin worden persberichten van PR-Dashboard en vaknieuws door elkaar vertoond. Swipe links om het bericht weg te gooien, swipet een journalist naar rechts, dan download hij het volledige bericht.