24 september 2020

Hoe schrijf je een persbericht dat echt geplaatst wordt? 4 tips

Een goed persbericht schud je niet zomaar uit je mouw. Je persbericht moet immers opvallen tussen de soms honderden berichten die journalisten dagelijks krijgen opgestuurd. Het bericht moet ook nog eens van goede kwaliteit zijn, dus alleen een leuke kop is niet genoeg. Bezig om je persbericht te laten plaatsen? In dit blog geven we vier tips om ervoor te zorgen dat een journalist jouw bericht kiest.


1. Gebruik altijd een vaste vorm

Een gouden regel bij het schrijven van een goed persbericht is het hanteren van een vaste vorm. Zet de belangrijkste informatie bovenaan en zorg dat in de eerste alinea minimaal de vijf W’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) zijn beantwoord. Zo pak je direct de aandacht van de journalist. Door berichten consequent in dezelfde vorm te schrijven, worden jouw berichten bovendien herkenbaar.

Een standaard template kan je hierbij helpen, zorg ervoor dat deze klaar staat met jouw logo, een voetnoot met je bedrijfsprofiel en de juiste contactgegevens. Het persbericht is het visitekaartje van jouw bedrijf naar de journalist, zorg dus dat het er netjes en representatief uitziet. Te veel opmaak is niet verstandig; het gaat de journalist uiteindelijk om de tekst en die moet hij gemakkelijk kunnen knippen en plakken. Voeg de bijbehorende afbeeldingen altijd als aparte bijlage toe aan je mail. Zo kunnen journalisten gemakkelijker je persbericht plaatsen.


2. Besteed extra aandacht aan de titel

Minstens zo belangrijk als de inhoud van het bericht is de titel. Dit is het eerste dat de journalist leest. Hoewel het lastig kan zijn om altijd een pakkende, aansprekende titel te bedenken, is het wel de moeite waard om hier voldoende aandacht aan te besteden. Want ook wanneer het bericht geplaatst is, blijft de titel een belangrijke rol spelen. 

Een goede titel wordt vaak door een journalist overgenomen wanneer deze het persbericht plaatst. De titel verspreidt zich dan in zowel online als offline media. Zet de titel ook altijd in het onderwerp van je e-mail naar journalisten. Zo weten zij meteen waar het persbericht over gaat en kun je ervoor zorgen dat je opvalt in hun overvolle mailbox.


3. Stem je bericht af op de ontvanger

Net zoals een tijdschrift of krant zijn tekst aanpast aan de doelgroep, doe je dat bij een persbericht ook. Journalisten kunnen van elkaar verschillen en ook de media waarvoor ze werken verschillen van elkaar.

Denk bijvoorbeeld aan een persbericht over de lancering van een nieuw automodel. Voor een regionaal krantje leg je in het persbericht de nadruk op de dealers van dat merk in die regio. Voor een automagazine licht je juist de kenmerken en features van het nieuwe model uit. Bij het bericht voor de wetenschapsredactie leg je nadruk op de innovaties.

Door de boodschap relevanter te maken voor het medium, wordt de kans groter dat de journalist iets met jouw persbericht doet. Besteed dus iets meer tijd aan het maken van verschillende versies voor verschillende journalisten en media. Je zult zien dat er meer aandacht voor je nieuws is en er zo een grotere kans is dat journalisten je persbericht plaatsen.


4. Meet en monitor de resultaten

Door de resultaten van jouw persberichten te analyseren, kun je heel veel leren over wat een persbericht wel of niet succesvol maakt. Welke journalisten openden jouw e-mail? Welke media hebben iets met het persbericht gedaan? En wat is het online bereik, de betrokkenheid en het sentiment rondom het nieuws van jouw bedrijf? Als je dit soort gegevens een tijd lang verzamelt, kun je uiteindelijk best practices ontdekken. 

Dat ene medium plaatst kennelijk bepaalde persberichten en die specifieke journalist opent de persberichten altijd als het over dat ene onderwerp gaat. Met die informatie in je achterhoofd kun je je persberichten precies gaan afstemmen op de voorkeuren van je doelgroep, journalisten en media. De kans dat je persbericht dan uiteindelijk geplaatst wordt en een positief effect heeft, wordt zo heel groot!


Best practices voor het plaatsen van goede persberichten

Je hebt nu handvatten om te starten met het schrijven van succesvolle persberichten. Doe er je voordeel mee, want de concurrentie is groot. Gebruik een herkenbare vorm en bedenk een pakkende titel. Maak het daarnaast persoonlijk en stem je woordgebruik af op de journalist, maar vooral op het medium waarvoor de journalist publiceert. Zorg tot slot dat je het geheel overzichtelijk rapporteert. Zo houd je het overzicht en kun je een stuk efficiënter te werk gaan, waardoor de journalisten je persbericht zullen plaatsen. Dan rest alleen nog het advies: keep calm and start writing!

Door goed te meten en duidelijk te rapporteren, ben jij weer een stapje dichter bij een PR-strategie die volledig is afgestemd op het digitale tijdperk. Weten wat je nog meer kunt doen? Download dan ons e-book over PR in het digitale tijdperk!